1 | 1 | π | π | |||||
Podziel obustronnie przez | i zauważ, że | = sin( | ) = cos( | ). | ||||
√2 | √2 | 4 | 4 |
π | ||
sin( | )sin3x + cos({π}{4})cos3x= 2 | |
4 |
1 | ||
Podzielić przez √2 albo pomnożyć przez | tak miało być. | |
√2 |
π | π | |||
sin( | )sin3x + cos( | )cos3x = 1 | ||
4 | 4 |
π | ||
cos(3x+ | ) = 1 czyli | |
4 |
π | ||
3x + | = 2kπ | |
4 |
π | ||
3x = − | + 2kπ | |
4 |
π | 2kπ | |||
x = − | + | |||
12 | 3 |
π | ||
cos(3x − | ) =1 i | |
4 |
π | 2kπ | |||
x= | + | |||
12 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |