wektory
Bartek: Chce obliczyć długość wektora AB = −2a+3b, |a|= 4 |b|=2 kat(a,b)=π/3
Robię tak:
(−2a+3b)◯(−2a+3b)= czy wam też wychodzi = 13 − 12a◯b = 13 − 48 = −35?
Jak cudem? Przecież liczba pierwiastkowana nie może być ujemna. Gdzie się walnąłem?
11 cze 18:29
Bartek: No to odświeżam i czekam dalej
11 cze 18:39
Mila:
(−2a+3b)
2=4a
2−12a◯b+9b
2=
| | π | |
=4*42−12*4*2*cos |
| +9*4= |
| | 3 | |
=64−48+36=52
|AB|=
√52
11 cze 18:55
Bartek: Dzięki Mila

Tak coś czułem, że coś w obliczeniach pochlapałem
11 cze 20:21
Mila:
11 cze 20:47