oblicz pole i obwod trapezu rownoramiennego opisanego na okregu
Karol: Cześć
Trzeba obliczyć pole i obwód trapezu równoramiennego opisanego na okręgu o promieniu r=2{2} i
kącie ostrym 45 stopni.
doszedłem do tego że c=8 i wysokość oraz podstawy trójkątów są równe 4{2}
11 cze 22:03
Qulka:

a+b=16
a=b+2•4
√2
11 cze 22:49
11 cze 22:49
Eta:
Czego jeszcze chcesz Karol ?
11 cze 22:51
Karol: Dziękuje, już wcześniej sobie poradziłem i mam dobrze, ale dzekuję za rozwiązanie bo mogę sobie
sprawdzić wynik , sorka za powtórzenie zadania
11 cze 22:52
Karol: Teraz zostały zadania z tw. sinusów i cosinusów...
11 cze 22:53
Eta:
11 cze 22:53
Karol: W trójkącie są długości boków 2{3} i 3 i kąt między nimi 30 stopni, musze obliczyć długość
trzeciego boku i promień okręgu opisanego na tym trójkącie
11 cze 22:55
Eta:

z tw. kosinusów
a
2= (2
√3)
2+3
2−2*2
√3*3*cos30
o ⇒ ..........
11 cze 23:05
Karol: no tak ale wychodzi ze 3=c2−3{3}*c
11 cze 23:08
Karol: a nie czekaj
11 cze 23:09
Karol: juz kumam
11 cze 23:10
Karol: a2=3 ?
11 cze 23:12
Karol: a={3}
11 cze 23:13
Karol: i R={3}
11 cze 23:15
Karol: w sensie tam gdzie jest {} powinno być √x
11 cze 23:15
Eta:
Karol w "sensie" napisz poprawną treść zadania! bo ja duchem nie jestem
11 cze 23:43
11 cze 23:52