oblicz promień okręgu wpisanego i opisanego na trojkacie
Karol: Cześć, pilnie potrzebuję aby rozwiązać to zadanie, wszędzie szukałem i nie ma nigdzie
podobnego, a zatem:
Oblicz promień okręgu opisanego oraz wpisanego na trójkącie równobocznym znając tylko jego
pole.
P=2{2}
11 cze 21:04
J:
bo czego tu szukać ... znając pole oblicz a , znając a oblicz h, znając h oblicz r i R
11 cze 21:06
Karol: tak tylko jak obliczyc a z pola? po podstawieniu wychodzi jakaś nierealna wartość
11 cze 21:11
Karol: a P=4{2}
11 cze 21:12
11 cze 21:12
Mila:
a
2√3=8
√2 /*
√3
3a
2=8
√6
h=
√2*
4√2=
4√4*
4√2
h=
4√8
11 cze 21:21
11 cze 21:36
Karol: dziekuje
11 cze 21:39
Karol: dali byście radę jeszcze jedno zadanko rozwiązać

?
11 cze 21:39
J:
wydaje mi się,że chciał napisać (21:12) : P = 4
√2
11 cze 21:40
J:
ja chyba nie ...
11 cze 21:41
Mila:
Dziękuję Eta, przekłamanie od pewnego miejsca.
11 cze 21:42
Karol: ale z równoległobokiem opisanym na okręgu
11 cze 21:42
Karol: To może ktoś się skusi na rozwiązanie tego:
Trzeba obliczyć pole i obwód trapezu równoramiennego opisanego na okręgu o promieniu r=2{2} i
kącie ostrym 45 stopni
11 cze 21:45
Karol: doszedłem do tego że c=8 i wysokość oraz podstawy trójkątów są równe 4{2}
11 cze 21:49
Eta:

h=2r= 4
√2
| | a+b | |
z warunku wpisania okręgu w trapez : a+b= 8+8 ⇒ |
| =8 |
| | 2 | |
P= 8*4
√2= .....
11 cze 22:28
Mila:

h=2r=2*2
√2=4
√2
|EB|=h=4
√2
c=h
√2=4
√2*
√2=8
a+b=2c
a+b=16
Obw=2*16=32
11 cze 22:30
Karol: Dziękuje, już wcześniej sobie poradziłem i mam dobrze, ale dzekuję za rozwiązanie bo mogę sobie
sprawdzić wynik
11 cze 22:52
Mila:
11 cze 22:55
Karol: Mila, pomozesz jeszcze jedno zadanko rozwiazac ?
11 cze 23:51