Wykres tej funkcji nie moze byc parabola pomozcie
Gracek243: Narysuj wykres funkcji :
10 cze 16:21
adi: to jest parabola ale bez 0 bo nie może w mianowniku być 0.
10 cze 16:23
Gracek243: Nauczycielka mi sprawdzila i powiedziala ze nie moze byc parabola tylko co innego policzylem
delte x1 i x2 i wykres narysowalem parabole i zle.. wyszlo mi x2−4x+1 tylko ze x z mianownika
co z nim zrobic jak mam to policzyc
10 cze 16:25
Benny: @adi to nie będzie parabola.
@Gracek243 miałeś już pochodne? Jeśli tak to przebieg zmienności funkcji i rysujesz.
10 cze 16:26
Mila:

x≠0
Trzeba badać przebieg zmienności funkcji.
10 cze 16:32
10 cze 16:34
Gracek243: @Mila mialem pochodne ale nie wiem w jakich punktach mam narysowac ten przebieg na funkcji
10 cze 16:44
Mila:

1) dziedzina
D=R\{0}
2) granice na krańcach dziedziny
3) ekstrema i monotoniczność.
f'(x)>0
x
2−1>0
(x−1)*(x+1)>0⇔
x<−1 lub x>1
Dla x<−1 oraz dla x>1 funkcja jest rosnąca
Dla x∊(−1,0) oraz dla x∊(0,1) funkcja jest malejąca
4) Miejsca zerowe pochodnej ( kandydaci na ekstrema)
x=−1 lub x=1
Ponieważ pochodna po przejściu przez te punkty zmienia znak to
w x=−1 jest maksimum ( z rosnącej na malejącą)
| | 1 | |
fmaks=f(−1)(−1)=−1−4+ |
| =−6 [ zaznacz na wykresie punkt (−1,−6) ] |
| | −1 | |
w x=1 jest minimum
f
min=f(1)=−2 [ zaznacz na wykresie punkt (1,−2) ]
5) asymptoty :
a) pionowa
x=0 (oś Oy)
b) ukośne
y=ax+b
| | x−4+1x | | 4 | |
a=limx→∞ |
| =limx→∞(1− |
| +1x2)=1 |
| | x | | x | |
b=lim
x→∞(f(x)−ax⇔
Asymptota ukośna
y=x−4
===============
10 cze 17:13
Gracek243: Juz pomalu kleje o co chodzi dzieki wielkie za pomoc !

pozdrawiam
10 cze 23:23
Mila:
10 cze 23:26