Oblicz x jeśli z+2,2x+1,x+3 tworzą ciąg geometryczny.
Szymon: Oblicz x jeśli z+2,2x+1,x+3 tworzą ciąg geometryczny.
11 cze 14:26
J:
na pewno: z + 2 ?
11 cze 14:28
Szymon: x+2 przepraszam.
11 cze 14:30
J:
(2x+1)2 = (x+2)(x+3) .... i oblicz: x
11 cze 14:32
Szymon: no właśnie tyle wiem, ale gubię się potem w tym działaniu. Dlatego proszę o zrobienie
11 cze 14:32
J:
4x2 + 4x + 1 = x2 + 5x + 6 ... a teraz ?
11 cze 14:34
Szymon: kurcze, przerzucam to i wychodzi 4x
2−x
2+4x−5x+1−6 czyli 3x
2−1x−5 i wtedy delta wychodzi 61
11 cze 14:39
J:
a co ... nie może wyjsć ?
11 cze 14:40
Szymon: a tak ma wyjść ? i potem taki kosmiczny pierwiastek z delty ?
11 cze 14:41
olekturbo: czemu nie?
11 cze 14:44
Szymon: no to już wgl się pogubiłem jak tego x znaleźć
11 cze 14:46
J:
√61 nie jest liczbą kosmiczną
11 cze 14:46
Szymon: jak na mój poziom to jest. Proszę o pomoc
11 cze 14:48
olekturbo: | | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
podstaw do wzoru x1 = |
| x21 = |
| |
| | 2a | | 2a | |
11 cze 14:50
J:
| | 1+ √61 | | 1 − √61 | |
x1 = |
| lub x2 = |
| |
| | 6 | | 6 | |
11 cze 14:50
Szymon: ehh porażka. nie ogarniam tego.
11 cze 14:57
olekturbo: ale powiedz mi jaka jest różnica jak byś miał deltę 100, gdzie √Δ = 10, a jak masz deltę 61,
gdzie √Δ = √61? Tu i tu wystarczy podstawic do wzoru.
11 cze 15:01
Szymon: tak tak ale ja później już nie ogarniam. Wybaczcie, choruję troszkę, a jutro mam zaliczenia i w
głowie nie poukładane trochę.
11 cze 15:03
Szymon: dokończy ktoś to ?
11 cze 15:50
J:
to już koniec...
11 cze 15:52
pigor: ..., nie sprawdzałem poprawności tych iksów, ale w równości
(2x+1)
2 = (x+2)(x+3) brakuje mi warunku (x+2)(x+3) ≥0 ⇔ x≤ −3 v x ≥−2 ⇔
⇔
x∊(−∞;−3> U < −2;+∞) , który to warunek nie spełnia
x
2=
16(1−
√61) ≈
−1,1350 , a więc nie zapomnij o tym podając odpowiedź ...
11 cze 16:12
pigor: ..., o kurde, przepraszam ta liczba x
2 przecież spełnia ten warunek;
a więc rozwiązaniem są te 2 iksy ; jeszcze raz przepraszam za zamieszanie.
11 cze 16:14