analityczna
Ewelonka: Oblicz pole trapezu równoramiennego ABCD, jeśli wiesz,że jego wierzchołki A=(1,0) i B=(7,0) są
końcami średnicy okręgu opisanego na tym trapezie, a wierzchołek D należy do prostej o
równaniu 2x−y−2=0 .
11 cze 18:48
Ewelonka: Podpowie ktoś coś

Proooszę
11 cze 19:35
5-latek:
11 cze 20:19
Mila:

2x−y−2=0
d: y=2x−2
Równanie okręgu:
(x−4)
2+y
2=3
2
Punkt D:
(x−4)
2+(2x−2)
2=9
x
2−8x+16+4x
2−8x+4=9
5x
2−16x+11=0, x>1
Δ=256−20*11=36
| | 16+6 | |
x=U{16−6}{10)=1 lub x= |
| =2.2 |
| | 10 | |
y=2*2.2−2=4.4−2=2.4
D=(2.2;2.4)
h=2.4
|AB|=6
|CD|=2*(4−2.2)=3.6
11 cze 20:36