Funkcje
Maria: Narysuj wykres funkcji f(x) = 2x−3 −1. Podaj współrzędne punktu przecięcia x z osią OX i
osią OY.
11 cze 16:25
Maria: Tabelkę robi się do funkcji 2x czy to −3 też biorę pod uwagę ? Później wektor (3,−1). a
współrzędne muszę jakoś obliczyć ? czy wystarczy, że zauważę to na wykresie?
11 cze 16:29
Michcio: Narysuj 2x
Przesuń o wektor [3,−1] albo osie o [−3,1]
Potem punkt przecięcia się z osią OY będzie f(0) natomiast miejscem zerowym x0 będzie taki
punkt który spełnia równanie f(x0)=0
11 cze 16:30
Maria: a jak przesunę wykres o wektor, to to już jest g(x) ? czy dalej f(x)?
11 cze 16:36
Michcio: No wtedy jest g(x)=f(x−3)+1
Tabelkę robisz dla f(x)
Ale zamiast męczyć się z przesuwaniem możesz kreskami −−−−−−− narysować osie OX i OY i je
przesunąć o wektor przeciwny do (3,−1)
11 cze 16:38
Maria: oo faktycznie

o przesuwaniu osi jeszcze nie slyszalam xD
ale tych punktów przecięcia to nie umiem obliczyć..
11 cze 16:43
Michcio: Punkt przecięcia się funkcji z osią Y to zawsze wartość funkcji dla argumentu 0 czyli po prostu
f(0).
Niech funkcja będzie opisana wzorem f(x)=3
x+1−9
Wówczas f(0) to po prostu 3
0+1−9=3
1−9=3−9=−6
Punkt ten ma współrzędne (0,−6)
Miejsce zerowe tej funkcji to taki punkt x
0 że f(x
0)=0
Czyli f(x
0)=0 ⇔ 3
x0+1−9=0 ⇔ 3
x0+1 = 9 ⇔3
x0+1=3
2 ⇔x
0+1=2 ⇔x
0=1
Punkt ten ma współrzędne (1,0) i jest to miejsce zerowe mojej funkcji
Teraz policz to dla swojej

Potem sprawdź z narysowanym wykresem czy jest ok
11 cze 16:48
Maria: zatrzymałam się przy MZ że 2x−3 = 1, 1 powinnam zamienić jakoś na 2, żeby były te same
liczby po dwóch stronach ?
11 cze 17:02
Michcio: No tak
Skorzystaj ze wzoru a0=1 ⇔ a ≠ 0
11 cze 17:09
Maria: to jest na pewno proste, a ja się nad tym zastanawiam,

no ale nie umiem. dobra tam, dzięki
za pomoc
11 cze 17:35
Michcio: 2
x−3 = 1
czyli 2
x−3 = 2
0
11 cze 17:52
Maria: no raacja

rozumem nie grzesze, dzięęki
11 cze 18:03