Przesuwanie o wektor
asiulka: | | x+2 | | 3 | |
O jaki wektor należy przesunąć funkcję |
| , aby powstała funkcja |
| ? |
| | x−1 | | x | |
11 cze 11:58
Qulka: o [−1;−1]
11 cze 12:01
Janek191:
→
w = [ − 1 , − 1]
bo
x ' = x − 1
y ' = y − 1
zatem
x = x' + 1
y = y' + 1
| | x + 2 | |
Wstawiamy za x oraz za y do y = |
| |
| | x − 1 | |
Mamy
| | x' + 1 + 2 | | x' + 3 | | 3 | |
y' + 1 = |
| = |
| = 1 + |
| |
| | x' + 1 − 1 | | x' | | x' | |
więc
Po opuszczeniu primów otrzymamy ostatecznie
=========
11 cze 12:12
asiulka: Gdzie popełniam błąd, ponieważ przesuwając powyższą funkcję wyjściową o wektor [−1;−1],
otrzymuję funkcję 2x
x+2(x−1)−(−1) − 1
x+2x − 1
x+2x − xx
2x
11 cze 12:13
Janek191:
A lewa strona gdzie jest ?
| | ( x + 1) + 2 | |
y = |
| − 1 |
| | (x +1) − 1 | |
| | x + 3 | | x + 3 | | x | | 3 | |
y = |
| − 1 = |
| − |
| = |
| |
| | x | | x | | x | | x | |
11 cze 12:50
asiulka: Dziękuję, już rozumiem

! Pytałam o błąd zanim przeczytałam twoją odpowiedź Janku191.
11 cze 13:37