matma
Renia Zadrogowa: Uzasadnić że wśród wszystkich prostopadłościanów o objętości V sześcian ma najmniejsze pole
powierzchni całkowitej?
Nie wiem jak się do tego zabrać wiem że
V = a3
11 cze 00:21
Renia Zadrogowa: wiem też że V = abc ?
11 cze 00:26
Renia Zadrogowa: Proszę o pomoc
11 cze 00:34
Renia Zadrogowa: Proszę pomóc
11 cze 00:52
Renia Zadrogowa: jakaś wskazówka przynajmniej ?
11 cze 00:57
Qulka: Pc= 2(ab+ac+bc) =2(V/c+V/b+V/a) = 2V(1/a+1/b+1/c) ma być min więc pochodne
11 cze 01:02
Renia Zadrogowa: dziękuje Pani
11 cze 01:06
pigor: ..., lub z nierówności między średnimi
abc=V ⇒ P
c=
2(ab+ac+bc) =2V(
1a+
1b+
1c) ≥
≥ 2V*3
3√ 1a*1b*1c przy czym równość równa 6V/a
3
wartości najmniejszej pola zachodzi dla a=b=c i c.n.uzasadnić. ...
11 cze 01:30
pigor: .... przepraszam ; oczywiście
tam powinno być np. 6V/a , czyli 6
Va...

i tyle
11 cze 01:38
Renia Zadrogowa: ładnie Panie pigor
11 cze 01:40
Renia Zadrogowa: a z tym min u Qulki to gdy mam Pc = 2V (1/a + 1/b + 1/c) nie powinno uzależniać ich od dwóch
zmiennych?
11 cze 01:48