oblicz ciągy
kateryna: witam proszę o pomoc w rozwiązywaniu ciągów
1. Oblicz q ciągu geometrycznego i wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu gdy a1=6 i a3=54
2.Wyznacz liczby x, y wiedząc że liczby 12,y,x są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego
an natomiast 9,x,y są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego bn
3. Zbadaj monotoniczność ciągu an okreslonego wzorem an=n2−6
10 cze 21:11
Qulka: 1.. 6•q•q=54 więc q=3 an=2•3n
10 cze 21:13
Qulka: 2. y2=12x 2x=9+y
y2=54+6y delta...
10 cze 21:15
Qulka: 3. rosnący
10 cze 21:15
Eta:
1/ q= 3 lub q= −3
10 cze 21:17