matematykaszkolna.pl
Równania wymierne asiulka: Rozwiąż równanie: (1 + 1x+1)(x−3) = x2 + 4x + 3 Dochodzę do: x3 − 4x2 + 8x + 9 = 0 i próbuję rozwiązać metodą https://matematykaszkolna.pl/strona/121.html, ale żaden z ilorazów dzielników a i d nie jest rozwiązaniem. Czy to oznacza, że to równanie jest nierozwiązywalne, czy popełniłem błąd w obliczeniach czy jest na to inna metoda?
11 cze 14:07
nieuczciwy: To tylko znaczy że równanie nie ma pierwiastka wymiernego czyli ma niewymierny emotka Bo to że ma to jest pewne, bo każdy o stopniu większym od 2 musi mieć rozwiązanie
11 cze 14:14
asiulka: A jak obliczyć pierwiastek niewymierny?
11 cze 14:15
nieuczciwy: Ja nie potrafię go wyliczyć, mogę jedynie metodą przybliżeń powiedzieć że jest między −0,78 a −0,77emotka
11 cze 14:20
PW: asiulka, czasem udaje się zgadnąć, ale nie ma na co liczyć. Bez znajomości teorii nie policzymy tego, można tak jak poprzednik − wyznaczać przybliżenia dziesiętne. Teoria rozwiązywania równań trzeciego stopnia jest opracowana, ale są to często paskudne rachunki. Patrz: wzory Cardano. No chyba że jesteś studentką, to płakać i liczyć.
11 cze 15:39
pigor: ..., a czy na pewno dobrze przepisałaś sobie to równanie (chodzi mi o (±3) po lewej albo prawej stronie równania, a tak to : (1+1x+1)(x−3)= x2+4x+3 i x≠ −1 ⇔ (1+1x+1)(x−3) − (x+1)(x+3)= 0 /*(x+1) ⇒ ⇒ (x+2)(x−3)−(x+1)2(x+3)=0 i fajnie byłoby (x−3) albo (x+3) wyłączyć przed nawias,a tak dalej mi się nie chce , przepraszam. ..emotka
11 cze 16:38