Równania wymierne
asiulka: Rozwiąż równanie:
(1 +
1x+1)(x−3) = x
2 + 4x + 3
Dochodzę do:
x
3 − 4x
2 + 8x + 9 = 0
i próbuję rozwiązać metodą
https://matematykaszkolna.pl/strona/121.html,
ale żaden z ilorazów dzielników a i d nie jest rozwiązaniem.
Czy to oznacza, że to równanie jest nierozwiązywalne, czy popełniłem błąd w obliczeniach czy
jest na to inna metoda?
11 cze 14:07
nieuczciwy: To tylko znaczy że równanie nie ma pierwiastka wymiernego czyli ma niewymierny

Bo to że ma
to jest pewne, bo każdy o stopniu większym od 2 musi mieć rozwiązanie
11 cze 14:14
asiulka: A jak obliczyć pierwiastek niewymierny?
11 cze 14:15
nieuczciwy: Ja nie potrafię go wyliczyć, mogę jedynie metodą przybliżeń powiedzieć że jest między −0,78 a
−0,77
11 cze 14:20
PW: asiulka, czasem udaje się zgadnąć, ale nie ma na co liczyć. Bez znajomości teorii nie
policzymy tego, można tak jak poprzednik − wyznaczać przybliżenia dziesiętne. Teoria
rozwiązywania równań trzeciego stopnia jest opracowana, ale są to często paskudne rachunki.
Patrz: wzory Cardano.
No chyba że jesteś studentką, to płakać i liczyć.
11 cze 15:39
pigor: ..., a czy na pewno dobrze przepisałaś sobie to równanie
(chodzi mi o (±3) po lewej albo prawej stronie równania, a tak to :
(1+
1x+1)(x−3)= x
2+4x+3 i x≠ −1 ⇔ (1+
1x+1)(x−3) − (x+1)(x+3)= 0 /*(x+1) ⇒
⇒
(x+2)(x−3)−(x+1)2(x+3)=0 i fajnie byłoby (x−3) albo (x+3) wyłączyć
przed nawias,a tak

dalej mi się nie chce , przepraszam. ..
11 cze 16:38