ostroslup
marek: Dwie przeciwległe ściany ostrosłupa o podstawie prostokąta nachylone są do płaszczyzny podstawy
pod kątem 45stopni, a dwie pozostałe ściany są nachylone pod kątem 60 stopni.
Wysokość tego ostrosłupa wynosi 10. Oblicz jego objetość
11 cze 09:14
Janek191:

h = 10
α = 60
o więc
================
y = 10
b = 2 y = 20
==========
więc
| | 1 | | 1 | | 1 | | 20 | | 4000 | |
V = |
| Pp*h = |
| a*b*h = |
| * |
| *20*10 = |
| = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | √3 | | 3√3 | |
11 cze 09:28
Janek191:
Pomyłka − na końcu powinno być:
11 cze 09:29