Pomoże ktoś? :/
kamil1892: oblicz całkę:
∫e−xsin2xdx
11 cze 09:25
ICSP: Dwukrotnie przez części.
11 cze 09:30
J:
dwukrotnie przez częśći , za każdym razem przyjmuj : v' = e−x v = −e−x
11 cze 09:31
kamil1892: ale to buduje całkę rekurencyjną, a jak z nią sobie poradzić?
11 cze 09:37
J:
..to typ całki, gdzie na końcu z prawej strony dostajesz całkę wyjściową
11 cze 09:39
kamil1892: no dokładnie i po drugim podstawieniu przez cześć znów liczy się początkową całkę
11 cze 09:42
ICSP: − początkową całkę. Przerzucasz na drugą stronę, dzielisz przez 2 i masz wynik.
11 cze 09:43
J:
nie przenosi się ją na lewą stronę ..
schemat: ∫Adx = F(x) + G(x) − ∫Adx ⇔ 2∫Adx = F(x) + G(x)
11 cze 09:44