Funkcja homograficzna
jessica69: Funkcja 3a − xx − 0,5b jest funkcją homograficzną, której miejsce zerowym jest liczba 6.
Funkcja F jest malejąca w każdym z przedziałów: (−∞; 4), (4, +∞). Wyznacz wartości parametrów a
i b.
Następnie:
a) napisz wzór funkcji F w postaci kanonicznej
b) naszkicuj wykres funkcji F
c) rozwiąż algebraicznie nierówność F(x) ≤ 1.
Pięknie proszę o pomoc! W moim podręczniku nie ma słowa o funkcji homograficznej, zupełnie nie
posiadam w prawy w poruszaniu się po jej prawach.
11 cze 19:41
Janek191:
| | 3 a − x | |
f(x) = |
| ? |
| | x − 0,5 b | |
11 cze 19:43
Tadeusz:
sprawdź ten zapis
11 cze 19:43
jessica69: Przepraszam za nieczytelny zapis, ale tak, Janek191, tak to wygląda.
11 cze 19:46
Tadeusz:
... to na pewno nie jest tak −:(
11 cze 19:52
Janek191:
| | 3a −6 | |
f(6) = 0 ⇔ |
| = 0 ⇔ a = 2 |
| | 6 − 0,5 b | |
czyli
oraz 0,5 b = 4
b = 8
11 cze 19:53
Janek191:
f(x) ≤ 1
| 6 − x | | x − 4 | |
| − |
| ≤ 0 |
| x − 4 | | x −4 | |
( − 2 x + 10)*( x − 4) ≤ 0
− 2*( x − 5)*( x − 4) ≤ 0 / : ( −2)
( x − 5)*( x − 4) ≥ 0
x ∊ ( −
∞, 4) ∪ ( 5, +
∞)
==================
11 cze 19:59
Tadeusz:

jak dla każdej funkcji ... skoro miejsce zerowe dla x=6 f(6)=0
| | 3a−6 | |
0= |
| =0 ⇒ 3a−6=0 ⇒ a=2 |
| | 6−0,5b | |
Skoro asymptota dla x=4
0,5b=4 ⇒ b=8
11 cze 20:00
jessica69: Dlaczego 0,5 b = 4 ?
11 cze 20:03
Janek191:
Masz napisane,że funkcja maleje w ( −
∞ , 4) , ( 4, +
∞)
więc 4 nie należy do dziedziny ( x = 4 −asymptota pionowa )
Patrz na wykres
11 cze 20:06
jessica69: Dziękuję, zadałam pytanie przed wyjaśnieniem Tadeusza o asymptocie. Dziękuję
11 cze 20:09