matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka:
human:
x
2∫
(2x+1)
2
11 cze 16:31
human:
11 cze 16:48
ZKS:
x
1
1
[
(2x + 1)
2
]' −
8
2
2 *
= 2 *
=
(2x + 1)
2
(2x + 1)
2
1
[(2x + 1)
2
]'
1
*
−
4
(2x + 1)
2
(2x + 1)
2
11 cze 17:01
Mariusz:
2
x
dx
∫x
=−
+∫
(2x+1)
2
2x+1
2x+1
x
1
=−
+
ln|2x+1|+C
2x+1
2
11 cze 18:30
ZKS:
To jeszcze można zrobić tak.
2x
1
1
=
−
(2x + 1)
2
2x + 1
(2x + 1)
2
11 cze 18:38