Wyznaczyć rozwiązanie ogólne rekurencji:
Patryk: Wyznaczyć rozwiązanie ogólne rekurencji:
an = − an−1 + 2an−2 − 2n − 4
10 cze 21:07
vaultboy: Zauważmy, że an+2an−1=an−1+2an−2−2n−4 podstawiając bn=an+2an−1 otrzymuję
bn=bn−1−2n−4
Zatem bn−bn−1=−[2n+4]
Stąd już możemy wyliczyć bn
bn−bn−1=−[2n+4]
bn−1−bn−2=−[2n+2]
...
b2−b1=−[8]
Sumujemy te wszystkie równania
bn−b1=−[(2n+4)+(2n+2)+...+8]=−Sn
zatem bn=−Sn+b1
Mam zatem an+2an−1=−Sn+a1+2a0
Postępujesz analogicznie jak wcześniej
an+2an−1=coś
−2(an−1+2an−2)=coś innego
...
−2n−1(a1+2a0)=jeszcze coś innego
i sumujesz
10 cze 23:28