Oblicz sumę
kamil: 12+1+2+...+256
11 cze 09:23
nieuczciwy: Wydaje się że ten ciąg to:
0,5 + 1 + 2 + 4 + 8 + 16 + 32 + 64 + 128 + 256
Jest na tyle krótki że możesz sobie na palcach policzyć sumę.
Albo zauważyć że jest to ciąg geometryczny :
a
1 = 0,5
q = 2
i wzorem na sumę ciągu geometrycznego:
https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html
11 cze 09:31
Janek191:
a
1 = 0,5
q = 2
a
n = a
1*q
n−1 = 0,5*2
n−1 = 256
2
n−1 = 512
2
n−1 = 2
9
n = 10
więc
| | 1 − qn | | 1 − 210 | |
S10 = a1* |
| = 0,5* |
| = |
| | 1 − q | | 1 − 2 | |
= −0,5*( 1 − 1024) = 511,5
11 cze 09:34