Oblicz a1 i 1 ciągu geometrycznego.
Szymon: a) a5=4 i a8500
Rozłożyłem to tak:
4=a1*q4
500= a1*q7
i dalej nie potrafię obliczać. Pomóżcie
11 cze 17:04
Mila:
Dzielimy stronami:
q
3=125
q=5
teraz dokończ
11 cze 17:17
Damian1996: Z tego co zrobiłeś uzyskujemy
oraz
W takim razie zachodzi równość
Dalej już powinieneś sobie poradzić
11 cze 17:18
11 cze 17:19
Szymon: nie wiem czy dobrze, ale zamiast q4 podstawiłem 600 i mi wyszło, że a1 = 1/150
11 cze 17:21
Mila:
q=5
q
4=5
4=5*5*5*5=25*25=625
a
5=a
1*q
4
4=a
1*5
4
4=a
1*625
Spr.
a
8=a
1*q
7
a
8=4*5
3
a
8=4*125=500
=============
11 cze 17:45
Mila:
11 cze 18:08