Oblicz granicę
Ewa: oblicz lim xn→∞
xn=1/n2+1+2/n2++.....+n/n2+n
xn= 3n+2/3n√n2+1
xn= √n2+1−n
11 cze 20:04
Ewa: xn=1/n2+1+2/n2+2+.....+n/n2+n *źle napisałam pierwszy przykład
11 cze 20:05
Janek191:
| | n2 + 1 − n2 | | 1 | |
3) xn = √n2 + 1 − n = |
| = |
| |
| | √n2 + 1 + n | | √n2+1 + n | |
więc
lim x
n = 0
n→
∞
11 cze 20:09
Janek191:
Pisz ułamki przy pomocy litery U
11 cze 20:10
Janek191:
| | 1 | | 2 | | n | |
2) xn = |
| + |
| + ... + |
| |
| | n2 +1 | | n2 + 2 | | n2 + n | |
11 cze 20:11
Janek191:
Do 2) Tw. o trzech ciągach
11 cze 20:12
Ewa: | | 1 | | 2 | | n | |
xn= |
| + |
| +.....+ |
| |
| | n2+1 | | n2+2 | | n2+n | |
11 cze 20:15
Janek191:
2) przykład u góry jest inny
11 cze 20:16
Ewa: tak, wiem, pomyłka, przepraszam, pierwszy raz jestem na tym forum i mi się mieni od nawiasów i
literek... Ten z "plusem" jest poprawny, nie zauważyłam...
11 cze 20:18
Janek191:
Dasz radę zrobić 1 ?
2) Podziel licznik i mianownik przez n , pod znakiem pierwiastka przez n2
11 cze 20:21
Janek191:

?
11 cze 20:25
Ewa: z pierwszym nie dam rady, drugie mi pójdzie bez problemu już, bo zaczyna mi to wychodzić
11 cze 20:26
Janek191:
z.1
| | 1 | | 2 | | n | | 1 +2 + ... + n | |
an = |
| + |
| + |
| = |
| = |
| | n2 +n | | n2 + n | | n2 + n | | n2 + n | |
| | 0,5 n*( n +1) | |
= |
| = 0,5 |
| | n*( n + 1) | |
| | 1 | | 2 | | n | | 1 + 2 + ... + n | |
bn = |
| + |
| + ... + |
| = |
| = |
| | n2+ 1 | | n2 + 1 | | n2 + 1 | | n2 + 1 | |
Mamy
a
n ≤ x
n ≤ b
2
oraz
lim a
n = 0,5 i lim b
n = 0,5
n→
∞ n →
∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach
lim x
n = 0,5
x→
∞
11 cze 20:34
Janek191:
Ile wyszło w 2) ?
11 cze 20:36
Janek191:
Tam ma być :
Mamy
an ≤ xn ≤ bn
oraz ....
11 cze 20:37
Ewa: | | 3 | |
jak dobrze policzyłam to w drugim mam |
| |
| | 4 | |
11 cze 20:38
Janek191:
2)
| | 3 n + 2 | | | |
xn = |
| = |
| |
| | 3 n + √n2 + 1 | | 3 + √1 + 1n2 | |
więc
| | 3 + 0 | | 3 | |
lim xn = |
| = |
| |
| | 3 + √1 +0 | | 4 | |
n→
∞
11 cze 20:42
Ewa: czyli dobrze policzyłam

Dziękuje Ci bardzo ^^ Jesteś super!
11 cze 20:43
Janek191:
Rozumiesz 1 ?
11 cze 20:46
Ewa: tak, powoli na chłopski rozum już rozumiem, trochę mi to zajęło, ale rozumiem
11 cze 21:23
Janek191:
12 cze 08:14