matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Średnia
tqwte:
Mam sobie średnią 1.52, dostałem 1 wagi 2 oraz 2 wagi 3. Jaką mam teraz średnią? Oraz to samo z tym, że zamiast 2 wagi 3 będzie 3 wagi 3
Da się to obliczyć? Napewno się da tylko jak ?
11 cze 16:42
pigor:
..., rozumiem to tak : x
1
=
1
2+3
(1*2+2*3)=
1
5
*8=
8
5
= 1,6 x
2
=
1
2+3
(1*2+3*3)=
1
5
*11=
11
5
= 2,2. ...
11 cze 16:59
pigor:
... , chyba, że miałem zrozumieć to np. tak : x
1
=
1
1+2+3
(1,52*1+1*2+2*3)=
1
6
*9,52 = 1,58(6) ; x
2
=
1
1+2+3
(1,52*1+1*2+3*3)=
1
6
*12,52 = 2,08(6)...
11 cze 17:08