Prawdopodobieństwo, losowanie bez zwracania do sprawdzenia
PablooPom: Do sprawdzenia:
Spośród liczb: 1,2,3,4,5,6 losujemy kolejno bez zwracania dwa razy po jednej liczbie. Oblicz
prawdopodobieństwo otrzymania liczby mniejszej niż 46.
1,2 2,1 3,1 4,1
1,3 2,3 3,2 4,2
1,4 2,4 3,4 4,3
1,5 2,5 3,5 4,5
1,6 2,6 3,6
Razem 19 liczb
Ω= 6*5=30 (A)= 19 P(A)= 1930
Coś źle? w Ω dałem 6*5 bo za pierwszym razem mamy 6 liczb do wylosowania, a później już chyba
jedną mniej, bo jest bez zwracania. Oceńcie, czy poprawcie, co jest źle
10 cze 20:59
Mila:
Dobrze. Poprawiam zapisy
|Ω|=6*5=30
A− wylosowano liczbę mniejszą niż 46.
3*5=15 tyle będzie liczb jeśli cyfra dziesiątek będzie równa ∊{1,2,3}
Osobno wypiszemy tylko liczby z cyfrą dziesiątek równą 4.
{41,42,43,45}
|A|=15+4=19
10 cze 21:07