Podwójna nierówność, funkcja wymierna
Temistokles97: Cześć! y jest tu funkcją f zmiennej x. Wyznaczyłem y, narysowałem wykres, ale nie potrafię
podać zbioru rozwiązań tej podwójnej nierówności.
xy + 3 = x + y
y = 3−x1−x
Na podstawie wykresu podaj zbiór rozwiązań podwójnej nierówności: −x + 3 < f(x) < 1
11 cze 14:14
nieuczciwy:

Na niebiesko masz narysowany wykres funkcji y
kolorem czerwonym oznaczone są odpowiednio funkcje y
1 = −x+3, y
2 = 1
Teraz odczytaj z wykresu dla jakich x niebieska funkcja jest między −x+3 a 1
11 cze 14:17
asiulka: x ∊ (−∞,0) u (3,∞) ?
11 cze 14:23
nieuczciwy: raczej x∊ (3;
∞)
w tym pierwszym przedziale funkcja jest większa od 1 i mniejsza od −x+3 czyli odwrotnie niż
chcemy
11 cze 14:30
asiulka: Racja! Wielkie dziękuję
11 cze 14:35