Dzielenie wielomianów.
Mikos: Zad 1. Wyznacz iloraz i resztę z dzielenia wielomianu w przez dwumian p.
a) w(x) = x
3+x+1, p(x) = x−3
| | 1 | |
b) w(x) = x4+x2+1, p(x) = x+ |
| |
| | 2 | |
c) w(x) = 2x
4−x
3−x
2−x+6, p(x) = x−1
Zad 2. Przedstaw wielomian w postaci w(x) = (x+2)p(x)+r
a) w(x) = x
3+2x
b) w(x) = x
3+2x
2+x+1
c) w(x) = 4x
4+8x
3+x
2−2x
d) w(x) = x
3+3x
2−9x−2
Zad 3. Oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez dwumian q.
a) w(x) = 7x
4−x
3+1, q(x) = x−1
b) w(x) = 2x
3+6x
2−8, q(x) = x+2
c) w(x) = −x
5+3x
2+10x, q(x) = x+2
Z góry dziękuje.
10 cze 23:07
Mikos: Pomoże ktoś?
10 cze 23:24
PW: Cała praca domowa "z góry dziękuję"? Nie odrabiamy tutaj prac domowych. Jeden problem − jedno
pytanie, a nie zalew nudnych zadań „na jedno kopyto”.
10 cze 23:26
10 cze 23:28
Mikos: PW Nie cała praca. Tylko 3 zadania wrzuciłem, z którymi mam największy kłopot. Ogólnie na pracę
domową to miałem 20 zadań z wielomianów. Jedynie dzielenia wielomianów nie ogarniam.
10 cze 23:48
pigor: ... , z tw. o reszcie :
reszta r z dzielenia w
n(x) przez dwumian postaci (x−a) jest liczbą w(a),
a więc
zad.1. a) r= w(3)= 3
3+3+1= 31 ;
b) r=w(−
12)= (−
12)
4+(−
12)
2+1=
116+
14+1=
2116
c) i zad.2, 3 analogicznie . ...
11 cze 01:09
Janek191:
z.2 d)
(x3 + 3 x2 − 9 x −2 ) : ( x + 2) = x2 + x − 11
− x3 − 2 x2
−−−−−−−−−
x2 − 9 x
− x2 − 2 x
−−−−−−−−
− 11 x − 2
11 x + 22
−−−−−−−−−−−−−
20
więc
W(x) = ( x + 2)*( x2 + x − 11) + 20
===========================
11 cze 09:06