matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie różniczkowe
ryba:
mam prośbę o sprawdzenie czy dobrze policzyłem: 3x−y+(6x−2y+1)y'=0 /*2 6x−2y+2(6x−2y+1)y'=0 (6x−y+1)−1+(6x−2y+1)y'=0 /u=6x−y+1 u'=6−2y' y'=3−
1
2
u'/ u+2u(3−
1
2
u')=1 7u−uu'=1 u(7−u')=1 7−u'=
1
u
u'=7−
1
u
du
=7−
1
u
/*dx
dx
du=−(
1
u
−7)dx /:(
1
u
−7)
du
=−dx
(
1
u
−7)
−∫dx = −x + C
du
∫
= ln|(
1
u
−7) + C
(
1
u
−7)
ln|(
1
u
−7) = −x + C
1
u
−7 = Ce
−x
1
u
= Ce
−x
+ 7
1
u =
Ce
−x
+ 7
1
6x−y+1 =
Ce
−x
+ 7
1
y = −
+ 6x + 1
Ce
−x
+ 7
11 cze 17:59
ryba:
1
w przedostatniej linijce oczywiście "−2y" i wynik y=
+3x+
1
2
−2(Ce
−x
−7)
11 cze 18:10
Olcia:
P
1
=k
2
P
2
20
=16/*P
2
P
2
20=16P
2
/:16
20
P
2
=
16
5
P
2
=
4
P
2
=1,25
11 cze 18:31
ryba:
głównie chodzi o to czy dobrze wyprowadziłem u' a potem poprawnie liczyłem stosując ułamek
1
u
11 cze 19:43