Trzy liczby, których suma wynosi 21 tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli od pierwsze
Sarsa_001: Trzy liczby, których suma wynosi 21 tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli od pierwszej odejmiemy 1,
od drugiej 4, a od trzeciej 3, to utworzą one ciąg geometryczny. Znajdź te liczby.
11 cze 20:34
Eta:
a,b,c −− tworzą ciąg arytmetyczny ⇒ 2b=a+c
a+b+c=21 ⇒ 2b+b=21 ⇒ b=7
to a+c=14 ⇒ c= 14−a
a−1, b−4, c−3 −−− tworzą ciąg geometryczny ⇒ (b−4)2=(a−1)(c−3)
9=(a−1)(11−a) ⇒ a2−12a+20=0 ⇒ (a−10)(a−2)=0 ⇒ a=10 v a= 2
to c= 4 v c=12
szukane liczby to : 10,7,4 lub 2,7,12
11 cze 20:44
Janek191:
Pięknie
11 cze 20:52
Eta:
"piękny gotowiec"
11 cze 20:55