Równanie zespolone
Damian1996: Mam obliczyć wszystkie wartości pierwiastka
√3+4i.
Zapisałem to sobie jako
√3+4i=r(cosα + i sinα), gdzie r to moduł.
| | 3 | | 4 | |
Wyliczyłem, że r=5, więc cosα= |
| i sinα= |
| . |
| | 5 | | 5 | |
Teraz podstawiłbym do wzoru de Moivre`a, ale mam zagwozdkę z tym argumentem, który niezbyt jak
mam określić dokładnie jako kąt. Jakieś propozycje?
Odpowiedzi w postaci algebraicznej to x
1= 2 + i, x
2= − 2 − i
10 cze 20:39
ZKS:
Nie lepiej tak?
3 + 4i = 22 + 2 * 2 * i + i2 = (2 + i)2
√3 + 4i = √(2 + i)2 = ±(2 + i)
10 cze 20:45
Damian1996: Lepiej, lepiej

Dzięki wielkie
10 cze 20:47
Mila:
Tu skorzystaj z takiego sposobu:
√3+4i=x+iy, gdzie x,y∊R⇔podnosimy obustronnie do kwadratu.
3+4i=x
2+2xyi−y
2
3+4i=(x
2−y
2)+2xyi⇔
x
2−y
2=3
2xy=4⇔xy=42
x
4−3x
2−4=0
Δ=9+16
| | 3−5 | | 3+5 | |
x2= |
| <0 lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
2=4 ⇔
x=2 i y=1 lub x=−2 i y=−1
z=2+i lub z=−2−i
=============
10 cze 20:53
Damian1996: Hmm, na to też nie wpadłem

Dziękuję
10 cze 21:06