Szkicowanie wykresu funkcji
kumpel: Szkicowanie wykresu funkcji, trzeba wyliczyć: 1. dziedzinę 2. punkty przecięcia ox i oy 3.
granicę funkcji 4. pochodną funkcji 5. przedziały monotoniczności 6. ekstrema lokalne funkcji.
Z tego musi wyjść tabelka oraz wykres.
f(x)=x3−4x2+4x
11 cze 21:45
J:
no to działaj ...
11 cze 21:46
kumpel: proszę o pomoc
11 cze 21:51
J:
1) Co można podstawić w miejsce x ?
11 cze 21:51
52: Żartujesz ?
Piszesz o ekstremach, a dziedziny nie umiesz wyznaczyć ?
11 cze 21:52
kumpel: d=r, to wiadomo
11 cze 21:52
J:
D = R
punkt przecięcia z osią OX jaką ma rzędną ?
11 cze 21:54
kumpel: x3−4x2+4x=0
11 cze 21:55
kumpel: wyciągamy x przed nawias tak?
11 cze 21:57
J:
dobra .. ⇔ x(x2 − 4x + 4) =0 ⇔ x = 0 lub (x −2)2 = 0 , czyli ?
11 cze 21:58
kumpel: x=0 v x=2 ?
11 cze 22:02
J:
tak ..teraz punkt przecięcia z osią OY ( taki punkt ma odciętą ? )
11 cze 22:03
kumpel: w OY przeważnie wychodzi 0 i w tym przypadku najprawdopodobniej też wychodzi 0
11 cze 22:04
kumpel: x=0
11 cze 22:04
J:
przeważnie to pada, albo nie pada
to podstaw x = 0 i oblicz y
11 cze 22:07
kumpel: teraz granica
11 cze 22:08
kumpel: no tak, po podstawieniu x=0 wychodzi 0
11 cze 22:09
J: zacznijmy od pochodnej
11 cze 22:09
kumpel: moim zdaniem będzie wyglądać tak: 3x2−4*2*x+4*1=
11 cze 22:11
kumpel: i z tego delta 3x2−8x+1
11 cze 22:13
kumpel: yyyyyy soryy , pomyliło mi się.....
11 cze 22:13
J:
tak ... f'(x) = 3x2 −8x + 4
liczymy kiedy się zeruje
11 cze 22:14
kumpel: bez delty
11 cze 22:14
J:
w pamięci nie policzycz ... licz z Δ
11 cze 22:15
kumpel: pierwiastek z 16
11 cze 22:25
kumpel: teraz x1 i x 2
11 cze 22:25
kumpel: √16=4
11 cze 22:26
J:
no to licz ..
11 cze 22:26
kumpel: x1 = 4/6 x2 = 4/6
11 cze 22:27
kumpel: = 2/3 tu i tu
11 cze 22:28
kumpel: nadszedł moment na granicę
11 cze 22:30
J:
może być granica , skoro chcesz ... ale miejsca zerowe pochodnej źle..
| | 4 | | 4 | |
= limx→+∞x3(1 − |
| + |
| ) = ? |
| | x | | x2 | |
11 cze 22:33
kumpel: ∞
11 cze 22:34
kumpel: i z x→−∞ też ∞
11 cze 22:35
J:
OK .. a gdy x → − ∞ ?
11 cze 22:35
kumpel: a co jest nie tak z miejscami zerowymi pochodnej?
11 cze 22:35
J:
źle obliczone
11 cze 22:36
kumpel: mógłbyś mi napisać poprawne wyniki w miejscach zerowych pochodnej? ponieważ nie wiem w którym
momencie zrobiłem błąd
11 cze 22:38
11 cze 22:39
kumpel: ok, czyli w x2 pomyliłem znak we wzorze, ale mniejsza, to granice też już mam obliczone
11 cze 22:42
J:
teraz ekstrema ... gdzie mogą być ?
11 cze 22:43
kumpel: właśnie tej końcówki nie potrafię a muszę się jej nauczyć
11 cze 22:44
J:
ekstrma mogą być tam,gdzie pochodna się zeruje ... warunek: pochodna musi zmieniać znak w tych
punktach ... potrafisz naszkicować wykres pochodnej
11 cze 22:48
kumpel:
11 cze 22:53
kumpel: o to chodzi?
11 cze 22:53
J:
nie ... gałęzie do góry ... i miejsca zerowe: x =2 i x = 2/3
11 cze 22:54
kumpel:
11 cze 22:58
kumpel: o tak
11 cze 22:58
kumpel: i co z tym zrobić?
11 cze 23:01
J:
| | 2 | |
teraz uważaj ... pochodna zeruje się w punktach: x = |
| oraz x = 2 |
| | 3 | |
w tych punktach zmienia znak, a więc tutaj są ekstrema lokalne
tam gdzie pochodna jest dodatnia ( patrz na wykres) funkcja jest rosnąca i odwrotnie ..
| | 2 | |
zatem w punkcie: x = |
| funkcja ma ....? |
| | 3 | |
x = 2 funkcja ma ....?
11 cze 23:04
kumpel: ∞ ?
11 cze 23:06
J:
| | 2 | |
nie łapiesz ... jeśli do punktu x = |
| funkcja rośnie , a potem maleje, |
| | 3 | |
| | 2 | |
to w punkcie x = |
| osiąga maksimum, czy minimum ? |
| | 3 | |
11 cze 23:09
kumpel: minimum
11 cze 23:11
J:
pomyśl .. jak idziesz do góry, potem na dół , to byłeś na szczycie, czy na dnie ?
11 cze 23:14
kumpel: na szczycie
11 cze 23:16
kumpel: czyli maksimum
11 cze 23:16
J:
brawo ... a w punkcie x = 2 ?
11 cze 23:18
kumpel: minimum, bo byłem na dole i idę do góry
11 cze 23:19
J:
no... i masz już kolego wszystko, aby naszkicować wykres tej funkcji
11 cze 23:20
J:
a ... jeszcze oblicz te ekstrema: f(2) = ? i f(2/3) = ?
11 cze 23:23
ZKS:
Ciekawe tłumaczenie i nawet przedszkolak zrozumie ekstrema.
11 cze 23:24
kumpel: czyli teraz muszę spisać wszystkie wyniki tj. 1. z ox x=0 i x=2 z oy x=0
2. pochodna x1= 2/3 x2= 2 3. Granica ∞ i ∞
11 cze 23:24
kumpel: ale nie widzę jak z tego utworzyć wykres
11 cze 23:25
J:
Chciało Ci się to czytać
ZKS ....
11 cze 23:27
J:

mniej więcej tak
11 cze 23:28
ZKS:
Jak ktoś ciekawie pisze to z chęcią się to czyta.

Dobra nie przeszkadzam i idę dalej projekty tłuc.
11 cze 23:30
kumpel: a w których miejscach są dokładnie poszczególne punkty aby narysować taki wykres?
11 cze 23:30
J:
....powodzenia i pozdrawiam
11 cze 23:31
kumpel: i te ekstrema co wcześniej pisałeś f(2) = ? i f(2/3) = ?
11 cze 23:31
kumpel: No dobra, WIELKIE DZIĘKI ! za pomoc i poświęcony czas
11 cze 23:33
J:
stary ... ręce opadają ... przecież wszystko masz policzone ...
(zkładam,że policzyłeś fmax = f(2/3) oraz fmin = f(2))
11 cze 23:33
J:
tamte życzenia powodzenia kierowałem do
ZKS .. ale Tobie też życzę
11 cze 23:35
kumpel: OK, Dzięki za pomoc
11 cze 23:36
ZKS:
Dzięki i również pozdrawiam.
11 cze 23:40