Prosze o pomoc
patrycja : Znajdź równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A(2,−3,1) i prosta
X+2/3=y−1/3=z+1
Proszę o rozwiązanie
10 cze 19:58
AS: Figa z makiem.
Podpowiadam
Obierz dwa różne punkty B i C należące do prostej
i napisz równanie płaszczyzny przez trzy punkty A,B i C.
I po sprawie.
10 cze 20:03
patrycja : A rozpiszesz bo ja nie wiem jak zacząć
10 cze 20:03
patrycja : Pomoże ktoś?
10 cze 20:08
Mila:
Prosta:
Równanie prostej m w postaci parametrycznej:
x=−2+3t
y=1+3t
z=−1+t, t∊R
t=0 po podstawieniu masz punkt B=(−2,1,−1)∊m
t=1
x=1
y=4
z=0
C=(1,4,0)∊m
Teraz napiszesz równanie płaszczyzny?
10 cze 20:59