Bankowa
Matstud: Kupujemy samochód za 80.000 zł wpłacając zaliczkę 15.000 zł. Pozostałą kwotę mamy spłacić przez
pierwsze trzy lata kwotami X wnoszonymi pod koniec każdego miesiąca oraz kwotami 2X wnoszonymi
przez kolejne dwa lata pod koniec każdego miesiąca. Wyznaczyć X, jeśli stopa okresu bazowego
wynosi 1,4%.
Odp. X = 1233,465
ja zrobiłem tak:
| | 1−(1,014)−36 | | 1−(1,014)−24 | |
80 000 = X * |
| + 2X * |
| +15 000 |
| | 0,014 | | 0,014 | |
ale nie wychodzi
11 cze 16:42
Matstud:
11 cze 17:06
Matstud:
11 cze 17:15
Matstud:
11 cze 18:03
ZKS:
Jeżeli Ci nie wychodzi to znaczy, że źle liczysz.
11 cze 18:19
Matstud: no właśnie i co jest źle
11 cze 18:40
Matstud: myśłem też że:
80000=X* 1,01436−10,014 + 2X1,01424−10,014 ale też źle
11 cze 18:44
ZKS:
80 000 * 1.014
60 =
| | 1.01436 − 1 | | 1.01424 − 1 | |
15 000 * 1.01460 + x * 1.01424 * |
| + 2x * |
| |
| | 0.014 | | 0.014 | |
11 cze 18:48
Matstud: to jest równe 1453,58
11 cze 18:57
ZKS:
Najpierw trzeba dobrze użyć kalkulatora.
11 cze 19:16
ZKS:
Nie ma za co po raz kolejny.
11 cze 20:11