zadania ze statystyki
wkropce: Hej, proszę o pomoc przy paru zadaniach ze statystyki:
1) Dane są dwa zdarzenia B i C=Ω\B. Jeśli P(A|B)=0,5 i P(A|C)=0,25 oraz P(B)=0,4, to ile jest
równe P(A)? Czy B i C są wykluczające się?
2) Wiemy, że P(A|B) = 0,28 i P(B) = 0,14 oraz P(A)=0,1. Czy zdarzenia A i B są niezależne?
3) Wiemy, że P(A|B) = 0,28 i P(B) = 0,14. Jeśli zdarzenia A i B są niezależne, to ile wynosi
P(A)?
4) Wiemy, że P(A|B) = 0,5 i P(B) = 0,4. Ile wynosi prawdopodobieństwo, że zdarzenia A i B
zrealizują się jednocześnie?
5) Napisz, które z podanych równości mogą być prawdziwe: P(A)=2/3, P(A)=3/2, P(A)+P(B)=1/4,
P(A)−P(B)= −1/4, P(A|B)>P(A), P(A|B)=P(A).
6) Przy jakich założeniach podany niżej wzór jest prawdziwy? Podaj jego nazwę.
P(A) = P(A|B1)P(B1) + P(A|B2)P(B2) + ... + P(A|Bn)P(Bn)
7) Rozważmy standardową talię 52 kart do gry. Które ze zdarzeń "wylosowano pika" "wylosowano
kartę koloru czarnego" oraz "wylosowano króla" są niezależne?
8) Zmienna losowa ma rozkład N(20, 4). Ile wynosi P {X ∈ (16, 24)}?
11 cze 11:48
Qulka:
2. 0,0392≠0,14•0,1 nie są niezalezne
3. P(A)=0,28
6 pr−wo całkowite
7.pika i króla
8. P= F(24)−F(16)=standaryzacja=F(2)−F(−2) = 2F(2)−1 = 2•0,977249868− 1= 0,954499736
11 cze 12:11
wkropce: A zadanie 1, 4, 5?
11 cze 12:59
wkropce: Odświeżam temat − 1,4,5?
24 cze 10:44
Qulka: 1. P(A)=0,5•0,4+0,25•0,6=0,2+0,15=0,35 tak
4. 0,5•0,4=0,2
5 pierwsza, trzecia, czwarta, szósta
24 cze 12:05
wkropce: Dzięki
24 cze 12:16