ciągi
misiek: Dla jakich argumentów x wyrażenia:
x−3, 2x, x+4
tworzą
a) ciąg arytmetyczny
b) ciąg geometryczny
Proszę o rozwiązanie
11 cze 22:03
Eta:
a) 2*2x= x−3+x+4 ⇒ x=...........
b) (2x)2=(x−3)(x+4) ⇒ x=.........
11 cze 22:04
J:
możemy pomóc
11 cze 22:05
J:
o właśnie
11 cze 22:05
misiek: Byłbym bardzo wdzięczny

Właśnie z arytmetycznym sobie poradziłem ale z geometrycznym już nie pamiętam co się robiło...
Bo mi wychodzi delta ujemna
11 cze 22:18
J:
pokaż obliczenia
11 cze 22:19
misiek: 4x2 = x2 + 4x − 3x − 12
3x2 − x + 12 = 0
Δ = 1 − 4*3*12
Δ = −143
11 cze 22:23
misiek: Dawno matmy nie miałem i dlatego mogę gdzieś głupi błąd robić ale wydaje mi się że to dobrze
liczę
i wychodzi delta ujemna i co dalej? Niema takich argumentów?
11 cze 22:25
J:
racja ...( nie liczyłem ) , zatem nie ma takiego x
11 cze 22:26
misiek: Czyli rozwiązania niema ok dziękuję
11 cze 22:29