równanie różniczkowe
ryba: jak zabrać się za rozwiązanie tego równania:
y' + y'x = 9 − x2 z warunkiem początkowym y(0)=1?
10 cze 13:34
J:
zapisz najpierw porządnie
10 cze 13:37
ryba: | | dy | | dy | |
no tak |
| + |
| x = 9 − x2 |
| | dx | | dx | |
teraz lewą stronę przyrównujemy do 0?
i jak to zrobić żeby po lewej stronie został same wyrazy z y?
10 cze 13:44
ryba: przy ostatnim równaniu "+ x2"
10 cze 13:45
J:
| | dy | | 9−x2 | |
jeśli dobrze przepisałeś, to: ⇔y'(1+x) = 9 − x2 ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | dx | | 1+x | |
10 cze 13:46
ryba: no faktycznie przed nawias
a taką całkę jak obliczyć?
10 cze 14:22
J:
| | x2 − 1 | | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = ∫(x−1)dx + ∫ |
| dx |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
10 cze 14:32
ryba: wychodzi mi 12x2 − x + ln|x+1| + 12 + C a wolfram wylicza zamiast 12 to
−32, gdzie jest błąd?
10 cze 14:45
J:
masz dobrze ... sprawdź licząc pochodną i dostaniesz funkcję podcałkową ....
(Wolphram Alfa nie jest wyrocznią)
10 cze 14:51
ryba: a jeśli z tego zadania całka ogólna wychodzi y=8ln|1+x|−12x2+x−12+C
to czy mogę to −12 wrzucić pod stałą C? bo jak się oblicza później C do całki szczególnej
to wychodzi albo 1 albo 32
10 cze 23:11
ryba: ponawiam pytanie wyżej
11 cze 10:28
ICSP: | | 1 | |
Nie wiem skąd Ci |
| wyszła, ale tak. Możesz ją wrzucić do stałej C. Otrzymasz wtedy nową |
| | 2 | |
stałą C
1 .
11 cze 10:33
ryba: | | 9−x2 | |
∫ |
| i po obliczeniach wchodzi to co wyżej ale ze wzorem skróconego mnożenia |
| | 1+x | |
−
12(x−1)
2 
i dziękuję za odpowiedź
11 cze 11:16