Rozwiąż równanie.
innn: Rozwiąż równanie:
sin2x+cosx = 2sinx+1
sinx+cosx = −1
sinx−√2 = cosx
sinx+sin5x = sin3x
cos5x−cos3x = sin4x
Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek pomoc
11 cze 21:04
J:
1) ⇔ 2sinxcosx + cosx − 2sinx − 1 = 0 ⇔ cosx(2sinx + 1) − (2sxinx + 1) = 0
11 cze 21:11
PW: To jest pięć równań. Nie wiesz nawet za bardzo o co pytasz?
Wskazówka do pierwszego:
sin2x = 2sinx·cosx.
11 cze 21:11
Asmander: cos5x−cos3x=sin4x
−2sin4x*sinx=sin4x
−2sin4x*sinx − sin4x=0
2sin4x*sinx + sin4x= 0
sin4x(2sinx + 1) =0
sin4x=0 v 2sinx= −1
4x=kπ sinx=−1/2
x=kπ/4 v x= −π/6 + 2kπ v x= 7π/6 + 2kπ
chyba dobrze 5 przykład
11 cze 21:18