11 cze 19:48
ZKS:
Podstaw x = tg(u).
11 cze 20:01
Łukasz: możesz to rozpisać ?
11 cze 20:04
ZKS:
Zwykła metoda przez podstawienie.
11 cze 20:06
ZKS:
Jak będą jakieś dalsze problemy napisz.
11 cze 20:09
Łukasz: nie wiem jak zrobić to podstawienie, jeśli możesz rozpisz mi to
11 cze 20:17
ZKS:
W miejsce x masz podstawić tg(u). Następnie policzyć pochodną z lewej po x z prawej po u.
11 cze 20:23
Łukasz: nadal tego nie widzę...
11 cze 20:36
ZKS:
x = tg(u) ⇒ dx = [tg2(u) + 1]du
11 cze 20:39
J:
| | 1 | |
nie prościej : dx = |
| du? |
| | cos2u | |
11 cze 20:43
ZKS:
Przecież jedno i drugie jest tym samym, ale według mnie pierwszy zapis ułatwi zobaczenie
podobnych wyrażeń w całce, które się trochę uproszczą. Później wykorzysta się to, że
| | 1 | |
tg2(αx) + 1 = |
| . |
| | cos2(α) | |
11 cze 20:52
J:
jasne,że to samo ... ale w iloczynie łatwiej dostrzec uproszczenia,
no ale w końcu to rzecz gustu
11 cze 20:57
ZKS:
Właśnie dla mnie jest lepiej dla oka kiedy mam widocznie napisane.
| | tg2(u) + 1 | |
∫ |
| du |
| | tg(u)√tg2(u) + 1 | |
| | 1 | |
Widać od razu co można uprościć i później można wykorzystać √tg2(α) + 1 = ± |
| . |
| | cos(α) | |
11 cze 21:00
J:
OK
ZKS ... nie chodzi o to , aby się sprzeczać

"jednen lubi rybki, a drugi akwarium"
11 cze 21:04
11 cze 22:29