pomocy, postać kanoniczna i postać iloczynowa
Krychol: Dana jest funkcja: f (x) = X2 + 6x−7
11 cze 22:19
J:
f(x) = (x +3)2 − 9 − 7 = (x+3)2 − 16
postać iloczynowa: f(x) = (x−x1)(x−x2) ... oblicz: x1 i x2
11 cze 22:22
Krychol: Dana jest funkcja: f (x) = X2 + 6x−7
11 cze 22:23
Krychol: Ta pierwsza to kanoniczna?
11 cze 22:24
J:
tak
11 cze 22:25
Krychol: Dzięki wielkie
11 cze 22:30
Krychol: Czy ktoś pomoże?

x
2+6x≤7
11 cze 22:31
J:
⇔ x2 + 6x − 7 ≤ 0
11 cze 22:34
Krychol: I co dalej ?
11 cze 22:35
J:
miejsca zerowe ( już powinieneś mieć policzone do postaci iloczynowej )
11 cze 22:37
Krychol: Mam miejsca zerowe i co z nimi jestem całkiem ciemny z matmy także byłbym wdzięczny za dokładny
opis co z tym dalej robić
11 cze 22:39
J:
napisz ile wynoszą
11 cze 22:40
Benny: Narysuj szkic wykresu, zaznacz miejsca zerowe i odczytaj, gdzie funkcja jest mniejsza bądź
równa 0.
11 cze 22:41
Krychol: ok dzięki a jeszcze jedno 2x−6>x2
11 cze 22:45
Krychol: J: x1=−7
x2=1
11 cze 22:47
J:
OK ...
2) ... ⇔ x2 − 2x + 6 < 0
11 cze 22:49
Krychol: mam prośbę, czy jest możliwość narysowania tego wykresu bo ja się pogubiłem. z góry dzięki
11 cze 22:57
J:
ale którego wykresu ?
11 cze 22:58
Krychol: chodzi o Dana jest funkcja: f (x) = X2 + 6x−7
11 cze 22:58
Krychol: sorry miało być x2=6x≤7
11 cze 22:59
J:

Dużo pracy przed Tobą ..Krystyno
11 cze 23:00
Krychol: wiem

a z tego drugiego

?
11 cze 23:01
J:
11 cze 23:07
Krychol: To jak da rade

z tego x
2−2x+6<0 ? wykres
11 cze 23:07
Krychol: Dziękuję
11 cze 23:07
11 cze 23:10
J:
..łeś

powodzenia...
11 cze 23:11