Wiedząc, że liczby 2 i 3 są miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f(x) = ax2 +
Michał: Wiedząc, że liczby 2 i 3 są miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f(x) = ax2 + bx + c, oblicz
iloraz f(6)/f(5)
11 cze 16:58
ZKS:
Jeżeli wiemy, że pierwiastkami tej funkcji są liczby 2 oraz 3 to możemy zapisać ją w postaci
iloczynowej.
f(x) = a(x − 2)(x − 3) ∧ a ≠ 0
Teraz liczymy wartości dla argumentów odpowiednio 6 oraz 5.
f(6) = a(6 − 2)(6 − 3) = a * 4 * 3 = 12a
f(5) = a(5 − 2)(5 − 3) = a * 3 * 2 = 6a
Dokończ.
11 cze 17:04