matematykaszkolna.pl
Trygonometria do sprawdzenia Michcio: Które rozwiązanie tego zadania jest poprawne?
 2P 2P 
Udowodnij że tg kątów ostrych Δ prostokątnego są równe

i

gdzie P oznacza
 a2 b2 
pole trójkąta, zaś a i b są długościami przyprostokątnych tego trójkąta. Rozwiązanie 1)
 2P 
Można wyjść od tg α

a2 
I potem iść równoważnościami w sensie
 2P 
 1 
2*

ab
 2 
 ab b 
tg α =

⇔ tg α =

⇔ tg α =

⇔ tg α =

co jest
 a2 a2 a2 a 
prawdziwe I analogicznie z tg β Rozwiązanie 2) Przekształcam prawą stronę równania i chcę pokazać że będzie ona równa lewej stronie równania
2P 
1 

*2*ab
2 
 b 

=

=

=tg α
a2 a2 a 
I analogicznie z tg β Rozwiązanie 3) Przekształcam lewą stronę równania i chcę pokazać zie ona równa prawej stronie równania
 b b a ab 
 1 
2*

ab
 2 
 2P 
tg α =

=

*

=

=

=

a a a a2 a2 a2 
I analogicznie z tg β Bardzo proszę o wskazówki które z powyższych rozwiązań jest w 100% prawdziwe i dobrze rozwiązane. Często spotykam takie zadania i chciałbym je dobrze rozwiązywać! Pozdrawiam!
11 cze 03:05
Kacper: Każde jest ok.
11 cze 07:09
PW: Najlepszy dowód trzeci (powinien być podparty rysunkiem). Dowodu dla tgβ nie trzeba w ogóle przeprowadzać, wystarczy napisać, że dowód dla drugiego z kątów ostrych powstaje w wyniku mechanicznej zamiany a na b (mutatis mutandis, jak mawiało się dawniej).
11 cze 07:25
Michcio: Najlepszy trzeci, ale do tego trzeciego trudno dojść. W sumie jak się od drugiej strony przekształci to łatwo, ale tak od razu to trudno. Mam przykład gdzie dojść trudno. Ale skoro jest równanie a=b i trzeba pokazać że a równa się b, to chyba z racji równości można wyjść od b i pokazać że b=a PW też byś te trzy ocenił na maks. liczbę pkt jak Kacper ? Rysunek to oczywistość ale już nie chciało mi się tak późno rysować
11 cze 09:15
PW: Kacper dobrze mówi − wszystkie trzy sposoby są dobre. Skoro już dopytujesz, to mam jeszcze jedną uwagę: nie używajmy w takich wypadkach słowa "równanie" (to ma ścisłe określenie). W zadaniu należało udowodnić równość, a to nie to samo.
11 cze 12:42