Trygonometria do sprawdzenia
Michcio: Które rozwiązanie tego zadania jest poprawne?
| | 2P | | 2P | |
Udowodnij że tg kątów ostrych Δ prostokątnego są równe |
| i |
| gdzie P oznacza |
| | a2 | | b2 | |
pole trójkąta, zaś a i b są długościami przyprostokątnych tego trójkąta.
Rozwiązanie 1)
| | 2P | |
Można wyjść od tg α |
| |
| | a2 | |
I potem iść równoważnościami w sensie
| | 2P | | | | ab | | b | |
tg α = |
| ⇔ tg α = |
| ⇔ tg α = |
| ⇔ tg α = |
| co jest |
| | a2 | | a2 | | a2 | | a | |
prawdziwe
I analogicznie z tg β
Rozwiązanie 2)
Przekształcam prawą stronę równania i chcę pokazać że będzie ona równa lewej stronie równania
I analogicznie z tg β
Rozwiązanie 3)
Przekształcam lewą stronę równania i chcę pokazać zie ona równa prawej stronie równania
| | b | | b | | a | | ab | | | | 2P | |
tg α = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| | a | | a | | a | | a2 | | a2 | | a2 | |
I analogicznie z tg β
Bardzo proszę o wskazówki które z powyższych rozwiązań jest w 100% prawdziwe i dobrze
rozwiązane. Często spotykam takie zadania i chciałbym je dobrze rozwiązywać! Pozdrawiam!
11 cze 03:05
Kacper:
Każde jest ok.
11 cze 07:09
PW: Najlepszy dowód trzeci (powinien być podparty rysunkiem). Dowodu dla tgβ nie trzeba w ogóle
przeprowadzać, wystarczy napisać, że dowód dla drugiego z kątów ostrych powstaje w wyniku
mechanicznej zamiany a na b (mutatis mutandis, jak mawiało się dawniej).
11 cze 07:25
Michcio: Najlepszy trzeci, ale do tego trzeciego trudno dojść. W sumie jak się od drugiej strony
przekształci to łatwo, ale tak od razu to trudno. Mam przykład gdzie dojść trudno.
Ale skoro jest równanie a=b i trzeba pokazać że a równa się b, to chyba z racji równości można
wyjść od b i pokazać że b=a

PW też byś te trzy ocenił na maks. liczbę pkt jak Kacper ?
Rysunek to oczywistość ale już nie chciało mi się tak późno rysować
11 cze 09:15
PW: Kacper dobrze mówi − wszystkie trzy sposoby są dobre. Skoro już dopytujesz, to mam
jeszcze jedną uwagę: nie używajmy w takich wypadkach słowa "równanie" (to ma ścisłe
określenie). W zadaniu należało udowodnić równość, a to nie to samo.
11 cze 12:42