Równanie różniczkowe
ICSP: Równianie różniczkowe :
(tx' + x)(2t + t2etx) = 1
Niby zrobiłem ale wydaje mi się, że bardzo okrężną drogą.
11 cze 10:03
52: A jak to robiłeś ?
a potem jakąś metodą by trzeba...
11 cze 13:57
Mariusz: Sprawdzałeś czy istnieje łatwy do znalezienia czynnik całkujący
Na razie pomyślę nad podstawieniem
11 cze 14:16
Mariusz: Po podstawieniu y=etx i zmianie zmiennej niezależnej z t na y
dostajemy równanie Bernoulliego
11 cze 14:24
Mariusz: (tx'+x)*(2t+t
2e
tx)=1
y=e
tx
y'(2t+t
2y)=y
yt'=2t+t
2y
ln|u|=−2ln|y|+C
| | 1 | | 1 | | 1 | |
C'(y) |
| −2C(y) |
| +2C(y) |
| =−1 |
| | y2 | | y3 | | y3 | |
C'(y)=−y
2
(C−y
3)t=3y
2
y
3t−tC=−3y
2
ty
3+3y
2−Ct=0
11 cze 14:59
11 cze 15:44
ICSP: Ja podstawiłem z(t) = t e
(tx) i dostałem równanie o rozdzielonych zmiennych

Jednak samo dojście do takiego równania zajmuje sporo czasu i jestem ciekaw czy istnieje
prostsze podstawienie
11 cze 20:28
Mariusz: Bez podstawienia to nawet czynnik całkujący nie jest aż tak łatwo znaleźć
Podstawienie y=e
tx samo się narzuca −w jednym z nawiasów jest pochodna tx
Po tym podstawieniu mamy kilka możliwości m.in.
Zamienić zmienną niezależną i rozwiązywać jako równanie Bernoulliego
albo
(tx'+x)(2t+t
2e
tx)=1
y=e
tx
y'=(tx'+x)e
tx
y'=(tx'+x)y
y'(2t+t
2y)=y
z=ty
Równanie które dostajemy po podstawieniu y=e
tx
Maple nazywa równaniem jednorodnym
W związku z tym myślę że twoje podstawienie nie jest aż tak trudno znaleźć
11 cze 21:51