Geometria analityczna
Klodzia: Równanie hiperboli wyszło mi x2−y2=−1 . Co zrobić by po prawej stronie było 1, tak jak być
powinno?
10 cze 22:16
Klodzia: poprawka x2/9−y2/16=−1
10 cze 22:17
PW: Przekrzywić głowę.
10 cze 23:03
Klodzia: co to znaczy?
10 cze 23:33
Piotr:
kąt patrzenia zmieniasz o 45o
10 cze 23:38
PW: Po pomnożeniu przez (−1) dostajemy
Jak widać jest to równanie jakie chciałaś mieć, tylko zamienione są role x i y. A to oznacza
"przekrzywić głowę (albo kartkę) i popatrzeć na rysunek od drugiej strony kartki pod światło",
warto raz spróbować. Dokładnie jest to jakieś przekształcenie odpowiadające takiej czynności.
Z tym samym zagadnieniem masz do czynienia, gdy mówią że
y
2 = 2px
jest równaniem paraboli, chociaż szkolne przyzwyczajenia są inne.
10 cze 23:45