ggg
yyhy: Napisz równanie symetralej odcinka AB gdzie A(1,−2) i B (−5,2)
11 cze 21:41
J:
1) środek odcinka S
2) współczynnik kierunkowy prostej AB
3) prosta prostopadła do prostej AB przechodząca przez S
11 cze 21:42
yyhy: wiem , ale dziwne wyniki mi wychodzą
11 cze 21:43
J:
pokaż obliczenia
11 cze 21:44
Eta:
2 sposób
C(x,y) , A(1,−2) , B(−5,2)
Punkt C należący do symetralnej s jest równo odległy od końców odcinka
|AC|
2=|BC|
2
(x−1)
2+(y+2)
2=(x+5)
2+(y−2)
2 ⇒ −2x+1+4y+4= 10x+25−4y+4 ⇒12x−8y+4=0
s : 3x−2y+6=0
11 cze 21:51
J:
jakoś mało "dziwne" te wyniki
11 cze 21:53