Trygeneometria
IntelCom:

Oblicz miarę kąta α.
To a na rys., to właśnie kąt α.
11 cze 18:20
J:
Tw. cosinusów
11 cze 18:26
IntelCom: 82=12+6−2*12*6=324
co dalej ?
11 cze 18:34
IntelCom: Bardzo proszę o rozwiązanie.
11 cze 19:54
IntelCom: ref
15 cze 15:13
Mila:
6
2=12
2+8
2−2*12*8 *cosα
36=144+64−24*8*cosα
36−208=−24*8 *cosα
172=24*8*cosα
możesz odczytać wartość kąta w tablicach.
15 cze 15:33
Eta:
| | 64+144−36 | | 43 | |
cosα= |
| = |
| |
| | 2*12*8 | | 48 | |
α≈ .... odczytaj z tablic
15 cze 15:35
Eta:
15 cze 15:36
IntelCom:
15 cze 15:40
IntelCom: A skąd się wzięła liczba 43 w cosa dzielona na 48 ?
15 cze 16:34
Mila:
| | 172 | |
cosα= |
| i teraz uproszczenie przez 4. |
| | 24*8 | |
15 cze 16:35
IntelCom: A musi być to uproszczenie ,dlaczego akurat przez 4?
15 cze 16:38
Mila:
Bo przez nic innego nie da się.
Ułamek zawsze staramy się przedstawić w postaci nieskracalnej,
ale możesz nie upraszczać i podzielić licznik przez mianownik, to dostaniesz wartość
przybliżoną.
Wszystko zależy od tego do czego to jest potrzebne.
15 cze 16:42
IntelCom: Ok, a przez liczbę 2 nie dałoby rady, ponieważ tablica trygenometryczna posiada zapis do 90
stopni?
Jak odczytać kąt a z tego równania w tablicy ?
15 cze 16:45
Mila:
pod cosinusem szukasz wartości 0.8958 ( w przybliżeniu) odczytujesz kąt z boku tabeli− około
26
o.
Nie uczyli na lekcji?
15 cze 16:54
IntelCom: 
Dzięki za pomoc
15 cze 16:57
15 cze 16:58