prawdopodobieństwo zdarzenia
Jamm: Rzucamy dwukrotnie symetryczną, sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
a) iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą pierwszą
Ω = 6*6 = 36
liczb pierwszych mniejszych od 36, jest 11
czyli |A| = 11
P|A| = 1136
Tak?
10 cze 22:06
Qulka: tak
10 cze 22:08
Mila:
Zdarzenia sprzyjające:
A={(1,3),(1,2),(2,1),(3,1)(1,5),(5,1)}
10 cze 22:18
Jamm: ale jest napisane że jest liczbą pierwszą, a nie że "1", liczby pierwsze mniejsze od 36:
2,3,5,7,11,13,17,19,23,29,31
Przynajmniej tak ja to zrozumiałem^
10 cze 22:40
Mila:
A jak otrzymasz liczbę pierwszą 29?
10 cze 22:43
Mila:
Masz napisane iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą pierwszą.
np. para (5,1)
iloczyn:
5*1=5 i to jest liczba pierwsza.
10 cze 22:45
Jamm: aaa... nie pomyślałem, rzeczywiście lepiej uznać że chodzi o "1"
10 cze 22:46
Jamm: pff namieszałem trochę, ale już wiem o co chodzi
10 cze 22:50