Trójkąt - oblicz promień okręgu opisanego
Natalia: W trójkącie ABC mamy dane: IACI=12, IBCI=16 i miara kąta ACB wynosi 120◯. Przez wierzchołek C
poprowadzono prostą prostopadłą do boku AC. Przecięła ona bok AB w punkcie D. Oblicz:
a) długość odcinka CD
b) promień okręgu opisanego na trójkącie ABC
11 cze 19:20
Benny:

c
2=a
2+b
2−2*a*b*cosα
c
2=592
c=4
√37
| | 1 | | 1 | |
P= |
| *a*b*sinα= |
| *c*|CD| |
| | 2 | | 2 | |
48
√3=2
√37*|CD|
Chyba dobrze chociaż dziwne pierwiastki. Może się gdzieś machnąłem, niech ktoś przejrzy
11 cze 19:46