Równania kwadratowe
Agata: Wyznacz wartości parametru m, dla których nierówność jest spełniona dla każdego x∊R.
1/2(m2−1)x2−(m−1)x+1>0
11 cze 18:42
J:
a > 0 i Δ< 0
11 cze 18:47
ZKS:
A co z a = 0?
11 cze 18:56
Ewelonka: nie może być, bo się zredukuje kwadratowe ?
11 cze 18:59
J:
m =− 1 nie spełnia warunkòw, ale m = 1 trzeba dopisac do zbioru rozwiązan
11 cze 19:00
Agata: ale są dwie możliwości i trzeba rozpatrzeć też gdy a=0, co się stanie wtedy.
11 cze 19:02
J:
napisalem dopisz m =1
11 cze 19:04