prawdopodobieństwo
monika: Winda rusza z pięcioma pasażerami i zatrzymuje się na 10 piętrach.
Jakie jest prawdopodobieństwo że :
a) żadnych dwóch pasażerów nie wysiądzie na tym samym piętrze
b)wszyscy pasażerowie wysiądą na dwóch piętrach
11 cze 17:12
Damian1996: |Ω|=10*10*10*10*10=10
5
|A|=10*9*8*7*6
| | | |
|B|= | *25 − z 10 pięter wybieramy 2, na których wysiądą pasażerowie. |
| | |
| | |A| | | |B| | |
Czyli P(A)= |
| i P(B)= |
| |
| | |Ω| | | |Ω| | |
11 cze 17:29
11 cze 17:53
Damian1996: Faktycznie, pomyłka
11 cze 17:55