bankowa
Matstud: Firma ma zamiar kupić samochód dostawczy. Z rachunków szacunkowych wynika, że dzięki tej
inwestycji pod koniec każdego roku przez 5 lat będzie
miała zyski w wysokości 70000 zł, zaś po 5 latach samochód będzie można sprzedać za
10000 zł. Jaka jest obecna wartość samochodu, jeśli do obliczeń stosowano i = 20%?
Odp. X = 213361,63
jak to zrobić?
ja myślałem że tak:
| | (1−1,2−5) | |
F=70 000 * |
| + 10 000=219 342,85 |
| | 0,2 | |
ale nie zgadza się z odp.
11 cze 00:06
ZKS:
| | 1 − 1.2−5 | |
PV = 70 000 * |
| + 10 000 * 1.2−5 |
| | (1 − 1.2−1) * 1.2 | |
11 cze 00:38
Matstud: skąd?
11 cze 00:59
ZKS:
Niby czemu źle?
11 cze 01:03
Matstud: nie pytam się ale jak to zrobiłeś? co to jest za wzór?
11 cze 01:11
ZKS:
Skoro zyski za rok będą w wysokości 70 000 to wartość bieżąca będzie równa
| 70 000 | | 70 000 | |
| za 2 lata |
| i tak dalej. Po zsumowaniu otrzymamy wartość |
| 1.2 | | 1.22 | |
obecną samochodu.
11 cze 01:16
ZKS:
Po pierwszym roku : FV1 = 70 000 ⇒ PV * 1.2 = 70 000.
Po drugim roku : FV2 = 70 000 * 1.2 + 70 000 ⇒ PV * 1.22 = 70 000 * 1.2 + 70 000.
11 cze 01:22
ZKS:
Aha.
11 cze 01:48