Fizyka
bezendu:
W spoczywający na stole klocek o masie M=3kg uderzył pocisk o masie m=0,01kg poruszający się
poziomo z prędkością v=500m/s i utkwił w nim. W wyniku tego zdarzenia klocek zaczął poruszać
się. Jaką drogę s przebył klocek do zatrzymania się jeżeli współczynnik tarcia klocka o
podłoże wynosi f=0,2 ? Przy wykorzystaniu danego równania napisz z jakiej zasady/prawa
fizycznego korzystasz.
Dane Szukane s=?
M=3kg
m=0,01kg
v=500m/s
f=0,2
p
1=p
2 (korzystam z zasady zachowania pędu)
p
1=m
1V
1
p
2=(m
1+m
2)V
2
m
1V
1=(m
1+m
2)V
2 / : (m
1+m
2)
| | 0.01*500 | | m | |
V2= |
| =0,016 |
| |
| | 0,01+300 | | s | |
Dalej ?
10 cze 19:42
Qulka: z zasady zachowania energii
(m1+m2)v2/2 =(m1+m2)gfs
s=v2/2gf
10 cze 20:53
Eta:
Klocek się rozsypał w drobny mak
10 cze 20:54
bezendu:
Qulka przerobisz 10 zadań ze mną ? W piątek kolokwium i chcę je zrobić
Wiem, właśnie ale nie wiem czy V
2 dobrze obliczyłem bo strasznie małe to wychodzi
1 ciąg dalszy
E
k=W
t
| | m1+m2 | |
( |
| )(V2)2=f(m1+m2)g |
| | 2 | |
| | (V2)2 | |
s= |
| =6,4*10−5 m ? |
| | 2fg | |
10 cze 20:59
bezendu:
Eta jeszcze raz dziękuję Ci za rachunek praw. Wszystko napisałem, teraz czekam na wyniki
10 cze 21:01
bezendu:
2. Na poziomo wirującym pręcie o masie M, przez środek którego przechodzi prostopadle do zemi
oś, siedzi małpka o masie m. Pręt ma długość l i wiruje z prędkością kątową ω. Jaka będzie
prędkość kątowa po przejściu małpki do środka?
10 cze 21:05
Eta:
Bardo mi miło

czekam na
5
10 cze 21:07
Eta:
Bard
zo
10 cze 21:07
bezendu:
Qulka wiesz 2 ?
10 cze 21:18
Qulka: wiem
10 cze 21:20
Qulka: z zasady zachowania momentu pędu
10 cze 21:21
10 cze 21:26
bezendu:
A pierwsze dobrze dokończone ?

jeszcze 18 zadań zostało, większość wiem, ale chcę się
upewnić.
10 cze 21:27
bezendu:
Mam tak zapisać wykładowcy ? Nie będzie wiedział skąd to wziąłem
10 cze 21:30
Qulka: moment bezwładności małpki to ml2/4 we wzorze masz już do wspólnego mianownika
10 cze 21:52
Qulka: w pierwszym V=5/3,01 = 1,661m/s
10 cze 21:54
bezendu:
Przesunęłaś przecinek ?
10 cze 22:02
Qulka: to Tobie nagle 3 kg się rozmnożyły do 300kg
10 cze 22:04
bezendu:
Faktycznie, dziękuję, dlatego właśnie muszę korygować swoje rozwiązania !
10 cze 22:05
bezendu:
3. Równanie ruchu punktu dane jest w postaci x(t)=sin((π/3)t). Znaleźć chwile, w których
wystepuję maksymalna prędkość i maksymalne przyspieszenie?
10 cze 22:10
bezendu:

4. Do ciała o masie m=1kg przyłożono siłę o wartości F =25N równoległą do powierzchni równi o
kącie nachylenia α= 45.Współczynnik tarcia między równią a ciałem wynosi f =0,1
(patrz rys.obok) a przyspieszenie ziemskie przyjąć równe g =10m/s
2 .
Wyznaczyć: a) siłę nacisku FN ciała na równię, b) siłę tarcia T, c) wypadkową siłę FW
działającą na ciało i przyspieszenie a ciała
10 cze 22:27
bezendu:
Qulka jesteś jeszcze ?
10 cze 22:43
Kacper:
Jakie siły działają na ciało?
10 cze 22:45
bezendu:
Siła nacisku, siła grawitacji i siła tarcia.
10 cze 22:46
Qulka: 3. policz pochodną będzie v potem znów pochodną będzie a
maksymalne będą gdy sin i cos będzie =1
10 cze 22:54
bezendu:
3. Na razie zostawiam, wolę 4 rozwiązać
10 cze 22:55
Qulka: rozwiąż ..sprawdzę
10 cze 23:00
bezendu:
Ok, zaraz napiszę schemat rozwiązania
10 cze 23:06
bezendu:
T= f ∙ P ∙ cos α
czyli z racji na fakt, że P = m ∙ g
T= f ∙ m ∙ g ∙ cos α
Z tego będzie ok ?
10 cze 23:08
Qulka: tak
10 cze 23:12
10 cze 23:17
bezendu:
Dalej nie wiem
10 cze 23:22
bezendu:
Qulka jesteś ?
10 cze 23:54
Qulka: tak T nacisk ciała to mgcosα = też √2/2 Fw= 25−0,7
11 cze 00:21
bezendu:
A z tym 3 nie rozumiem tej pochodnej..
11 cze 00:30
Qulka: no to chałupniczo max v jest w punkcie równowagi, max a gdy największe wychylenie
v=max gdy πt/3=0 więc t=0
z=max gdy πt/3=π/2 więc t=3/2
11 cze 00:47
bezendu:
Ok, dziękuję za pomoc po 12 wrzucę jeszcze, więc jak byś zajrzała to było by fajnie
11 cze 00:49
bezendu:
Eta zdane na 5,0 ! Teraz analiza 2 i matematyka
11 cze 23:05
11 cze 23:07
bezendu:
Pierwsze z lewej

Teraz gorszy egzamin bo z tej analizy wektorowej nic jeszcze nie liczyłem a
to już 24 czerwca
11 cze 23:15
Renia Zadrogowa: ciesz że nie ma się z Panem Rog. −.−
11 cze 23:38