Obliczenie całek:
Kamil S. : Witam, ktoś coś podpowie jak to ruszyć?
11 cze 19:24
ZKS:
Podstaw za √2x − 1 = tg(u).
11 cze 19:40
Kamil S. : tg(u)?

Sorki, ale albo nie rozumiem zapisu, albo jeszcze nie wiem o co chodzi
11 cze 19:43
ZKS:
To dopiero zaczynasz całki?
11 cze 19:50
Kamil S. : Nie no troche już je przerabiam, ale nie wiem skąd tego tg Pan/Pani uzyskał/uzyskała
11 cze 20:02
ZKS:
Metoda całkowania przez podstawienie, wystarczy podstawić.
11 cze 20:07
Mila:
To może zrób tak:
| | t2+1 | |
[2x−1=t2, dx=t*dt, x= |
| ] |
| | 2 | |
| | 2t2 | | 2t2+2−2 | | 2 | |
=∫ |
| dt=∫ |
| dt=∫2dt−∫ |
| = |
| | t2+1 | | t2+1 | | t2+1 | |
=2t−2artg(t)=
=2
√2x−1−2arctg(
√2x−1+C
===================
11 cze 20:14
Mila:
11 cze 21:30