Ciagi!
abc: Czesc!
1.Ile wyrazów ciągu o wyrazie ogólnym an= 2n−4 należy do przedziału <13;28>, które to wyrazy?
Nie zbyt wiem jak
| | 3n + 2 | |
2. Zbadaj monotoniczność ciągu an= |
| |
| | 5n + 3 | |
Tutaj w sumie wiem jak zrobic, ale nie wiem czy dobrze mi wychodzi, mianowicie, ze ciag jest
rosnacy dla przedzialu: (−
∞,−1,6) v (−0,6,
∞)
3.Naszkicuj wykres ciagu n∊(1,2,3,4) jesli
a1=−5
an+1=2an+3n+1
Nie mam pomyslu

Jeszcze mam ostatnie zadanie, ale tutaj pytam tylko czy dobrze mysle, nie potrzebuje
rozwiazania Suma n poczatkowych wyrazow nieskoczonego ciagu an okreslana jest sn=6n+2n
2.
Oblicz s3, a3, an
Aby obliczny s3 wystarczy wyliczyc sn+3?
Aby obliczyc a3 wystarczy wyliczyc sn+1 − sn, a potem z an a3?
10 cze 20:28
Janek191:
z.1
a9 = 2*9 − 4 = 18 − 4 = 14 ∊ < 13, 28 >
a10 = 2*10 − 4 = 20 − 4 = 16 ∊ < 13, 28 >
itd.
10 cze 20:30
Janek191:
z.2 Źle n ∊ℕ1 = { 1,2,3, 4, .... }
Trzeba obliczyć
an+1 − an =
Jak wyjdzie liczba > 0 , to ciąg będzie rosnący.
10 cze 20:33
abc: @janek191
Obliczylem an+1−an i wyszlo mi (5n+8)(5n+3), a nastepnie dalem >0, i n1=−1,6 ; n2= −0,6
10 cze 20:40
abc: Okej, okej, wychodzi −1 przez n..., wiec bedzie <0, a wiec bedzie (−1.6;−0.6)?
10 cze 20:53
abc: Ktoś coś?
10 cze 21:12